flamenco

Flamenco dance (baile) este o formă de dans spaniol foarte expresiv. Flamenco-ul este un dans solo, caracterizat prin aplauze de mană, împușcături de pași, manevre complicate ale mâinilor, brațelor și a corpului. Dansul este de obicei însoțit de un cântăreț și/sau chitarist.

Cu rădăcini în cultura indiană, arabă și spaniolă, dansul flamenco este cunoscut pentru mișcările sale de “măturat” și picioarele ritmice stomping. Dansatorii de flamenco petrec mult timp practicând și perfecționând dansul adesea dificil. Deși nu există un singur dans flamenco, dansatorii trebuie să urmeze un cadru riguros de modele ritmice. Pașii pe care un dansator le efectuează depind de tradițiile cântecelor. Poate că cea maimare bucurie de dans flamenco urmărește expresiile și emoțiile personale ale dansatorului, care seschimbă de mai multe ori în timpul unui spectacol.

Originea dansului

Dansul și muzica de chitară care îl însoțește provine din sudul Spaniei din regiunea andaluză asociată cu romii sau cu țiganii. În Spania, romii sunt numiți Gitanos.
Considerând că a migrat din nord-vestul Indiei între secolele al IX-lea și al XIV-lea, Gitanos au folosit tamburine, clopote și castanete din lemn și le-a încorporat în muzică. Flamenco este rezultatul muzicii rome amestecate cu culturile bogate ale evreilor sefardi și maurii, care trăiesc în sudul Spaniei. Dacă vă uitați atent la mișcările dansului flamenco, puteți recunoaște mișcările brațelor, mâinilor și picioarelor care seamănă foarte mult cu cele ale dansului hindus clasic din subcontinentul indian.

Ce înseamnă să fii un dansator de flamenco

Dansatorii de flamenco, cunoscuți sub numele de bailaores, sunt serioși și pasionați. Tipic de dans flamenco, un dansator va sta adesea nemișcat și fără expresie pentru primele momente ale unui cântec. În timp ce dansatoarea începe să simtă muzica, dansatorul ar putea să înceapă o bătaie constantă de bătăi puternice. Apoi, pe măsură ce emoția se clădește, dansatorul va începe un dans pasional. Dansul implică de multe ori stomping aprins, uneori făcut mai tare cu atașamente de percuție de pantofi și mișcări grațioase ale brațelor.

În 2010 a fost declarat Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO.

Cristina Aguilera. Premio de Baile Certamen Flamenco Desencaja 2015
https://www.youtube.com/watch?v=FruuG-tlcB0

 

 

 

 

ÎNSCRIERI LA CURSURILE MONDUVER ȘI INFORMAȚII:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *